Att hitta ny alternativ teknik för att försörja hem med el är något som ständigt är i ropet. Eftersom vindkraft kräver väldiga maskiner som inte producerar mycket mera energi de använder sig av, samt att solkraft kräver ganska mycket solljus och stora områden för att fungera, har man tittat närmare på vågkraft. Detta är en energikälla som fungerar både dag och natt och som inte tar någon plats på land som annars behövs till annat. Sotenäs är först i världen med att förse svenska elnät med sin vågkraft, något som snabbt blev en världsnyhet.
Sverige i framkanten med vågkraft
Sverige är ett land som har relativt lite havskust men som samtidigt har väldigt starka strömmar i sitt havsvatten. Detta i kombination med att man som land satsar mycket pengar på nya
energikällor har lett till att Sverige idag är det främsta landet när det kommer till vågkraft. Det hela började vid Lysekil en bit ut i havet där man installerade det första vågkraftverket, som snabbt visade sig fungera över förväntan. Det var under 2014 och 2015 som vågkraftverket installerades på havsbotten och sattes på prov och bara ett år efter det var i full gång kunde man koppla in det på svenska el-nätverk. Det blev inte bara världens första vågkraftverk som kopplats in på ett el-nätverk, utan det är även världens största vågkraftverk. Företaget som ligger bakom denna stora svenska succe och detta vågkraft genombrott i Lysekil är Fortum. Här har man sett potentiellt att vara snäll mot naturen samtidigt som deras kunder kan få el till sina hem.
Utrustningen bakom vågkraft
Vågkraftverk fungerar på det sättet att man utnyttjar energin från vågor som sedan omvandlas till bland annat el. Vågor är något som alltid finns i havet, även om det bara ibland syns på vattenytan kan de vara väldigt kraftiga under ytan. Ett stort problem när man konstruerar vågkraftverk är att ta hänsyn till de varierande krafter som uppstår av vågorna. Ibland kan vågorna vara väldigt små och ibland kan det komma med en otrolig kraft. Vågkraftverket måste dels kunna stå emot dessa enorma krafter och samtidigt ta energin fån både de stora och de små vågarna. Den utrustning man använder för att samla energin från vågorna är väldigt stor och robust, något man inte märker då kraftverket ligger under ytan. I Göteborg ville man uppmärksamma vågkraftverken och hade under en tid ett jätterör för vågkraft som var öppet för allmänheten att titta på. Detta var ett medelstort rör som mättes upp till nästan 40 meter långt.